Zoals u ziet zijn we ook op facebook aanwezig.

 

Heeft u nieuws of nieuwtjes mail dan naar webmaster[at]wehe-denhoorn.nl 

Wehe-den Hoorn is een landelijk gelegen dorp in de gemeente Het Hogeland. Ons dorp telt 741 inwoners en bestaat van oudsher uit twee kerkdorpen; Wehe, rond de vierkante wierde was overwegend hervormd en Den Hoorn, een lintdorp langs de Hoornse Vaart, was een katholieke enclave. In 1966 zijn beide dorpen samengevoegd. De katholieke en de openbare basischool zijn in 2012 verder gegaan als school  voor katholiek en openbaar onderwijs en sinds 2019 heet de school ‘Kindcentrum Hoogholtje’. Het dorp is van oudsher gericht op land- en tuinbouw. De laatste jaren is er geïnvesteerd door toeristische- en recreatiebedrijven, die slaap-, eet-,  en vaaractiviteiten ontwikkelen. Wehe -den Hoorn heeft een actief verenigingsleven, maar het is ook een dorp met veel uitdagingen, zoals meerdere leegstaande gebouwen, die om een nieuwe invulling vragen. 

Het 5 km. lange fiets- en wandelpad verbindt beide dorpen en is tevens verbonden met het Wad- en Wierdenpad, het Pieterpad en de E9, een Europese wandelroute langs de kust van Portugal naar Estland.     

Het pad slingert als een groen lint door en rondom ons dorp langs markante gebouwen, als de in 1926 verrezen Katholieke Sint-Bonifatiuskerk, ontworpen door architect Jos. Th. J. Cuypers en de voormalige Hervormde kerk van Wehe daterend uit de 13e eeuw met een  plafondschildering van M Röling en Wout Muller.

De Rooms-katholieke school- annex sociëteitsgebouw Sint Ludgerus, gebouwd in 1873 door architect W.V.A. Tepe wordt na de restauratie Kunstcentrum de Ploeg. Het pad loopt langs de Hoornse Vaart, langs het industrieel monument van de ZOS, via het van Starkenborghpad, omzoomd door lindebomen naar het bos van de voormalige Starkenborgh. Verder door de door essentak-ziekte aangetaste ruilverkavelingsbosjes van Staatsbosbeheer en langs het swaart padje met het nog verder te ontwikkelen Beweegpark WdH . Het pad sluit aan de westkant van ons dorp aan op het Ede Staalpad naar de borg Verhildersum en aan de oostkant naar de oude verwilderde boomgaard Abelstok bij de Abelstokstertil.

Het pad is niet onderhouden, er ontbreekt continuïteit en het groen aan weerszijden is  grotendeels verwaarloosd. Het pad rondom en door ons dorp vraagt om aandacht, onderhoud, vernieuwing en vergroening.

De toukomst!

Het gerestaureerde, gerenoveerde wandelpad is omzoomd door knotwilgen, lindebomen, elzen, meidoorns, iepen, platanen, abelen, fruitbomen en streekeigen struiken, die bloeien in het voorjaar, fruit en bessen geven in de zomer en kleuren in de herfst. Hier en daar staat een bank om te rusten. Het pad omarmt ons dorp, bekoort, nodigt uit en geeft rust en verbindingen.          

                                                                                                                                         *********************************************************

Huidige Coronamaatregelen

*********************************************************

24/08/2020

INWONERS MET EEN LAAG INKOMEN GRATIS MET BUS EN TREIN
Vanaf 1 september kunnen inwoners van Het Hogeland met een laag inkomen gratis met de bus of trein reizen met de ‘Meedoen Pas’. Hogelandsters kunnen deze pas aanvragen via www.hethogeland.nl/meedoenpas.

 

De Meedoen Pas kost eenmalig 7,50 euro, net als een normale OV Chipkaart. Houders van de pas kunnen in daluren gratis door de hele provincie Groningen reizen.

De Meedoen Pas is een initiatief van de gemeente en vervoersbedrijf Arriva. De pas is onderdeel van de ‘Mee(r)doenregelingen’ van gemeente Het Hogeland. Deze regelingen zijn bedoeld om inwoners met een laag inkomen zo volwaardig mogelijk te laten meedoen in de maatschappij. Een laag inkomen is dan geen belemmering meer om verschillende activiteiten te ondernemen die anders onbereikbaar zouden zijn. Inwoners vinden de Mee(r)doenregelingen op www.hethogeland.nl/meerdoen

Origineel persbericht (PDF): download

*********************************************************

27/06/2020

Pensionering Thea Kerstholt

45 jaar lang in het basisonderwijs werken en ook nog eens op dezelfde school, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Juf Thea Kerstholt-Jansing van IKC Hoogholtje in Wehe-den Hoorn kan dat wel. Maar nu, na 45 jaar, is het tijd om afscheid te nemen van “haar” school. Want zo voelt dat als je al vanaf de oprichting van de school er werkzaam ben geweest. 

 

Volledig persbericht (PDF): download

*********************************************************

27/06/2020

Kunstwerken onderstrepen historisch belang Starkenborch en Abelstok

  

Het terrein van de voormalige borg Starkenborch bij Wehe-den Hoorn is sinds kort een kunstwerk rijker. Arjen Boerstra maakte een functioneel kunstwerk dat naar de geschiedenis van de plek verwijst, maar waar je ook lekker op kunt zitten. Samen met het opknappen van de lanen en het grasveld, het schonen van een deel van de gracht en herstel van beplanting hoopt Staatsbosbeheer hier weer een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers van te maken. De provincie Groningen stelde subsidie beschikbaar. 

2020 06 17 luchtfoto1 Starkenborch

 

Volledig persbericht (PDF): download

*********************************************************

23/01/2020

Hogelandsters willen huisvuilcontainers om de week geleegd

Ruim 2600 inwoners hebben hun mening gegeven tijdens de peiling over afvalinzameling die de gemeente Het Hogeland in december hield. Hogelandsters konden toen hun voorkeur aangeven voor een van de vier varianten voor de inzameling van huisvuil.

Een flinke meerderheid, 72 procent, koos voor de variant waarbij de grijze en groene container eens per twee weken geleegd worden. Ze gaven verder aan dat de groene container in de zomerperiode wekelijks geleegd zou moeten worden. Uit onderzoek dat afgelopen zomer werd gehouden, bleek al dat een ruime meerderheid van de Hogelandsters voor een ‘diftar-syteem’ is: betalen voor de hoeveelheid aangeboden huisvuil. De varianten waaruit gekozen kon worden, hadden daarom dat uitgangspunt.

 

Volledig persbericht (PDF): download

*********************************************************

23/01/2020

Jan Wieringa schrijft vervolg op debuutroman over Nederlands-Indië.

Wehe den Hoorn  –  In zijn bijzondere debuutroman Het geluid van de Tropen weet Jan Wieringa op onnavolgbare wijze een fascinerend historisch avontuur te combineren met creatieve fictie. Feit of fictie, het maakt niet uit, de lezer gaat er in mee en geniet, zowel van de inhoud als wel van het mooie, gepolijste taalgebruik. Nu is er het vervolg: Mijn geliefd Tropenland.

 

Waar Het geluid van de Tropen ophoudt, gaat het nieuwe boek op indrukwekkende wijze verder. Als lezer val je middenin het verhaal van Jan en Johanna, maar toch weet de auteur ervoor te zorgen dat de lezer hier meteen in meegetrokken wordt. Dit komt door het oog voor detail in de omschrijvingen, waardoor je als lezer direct het gevoel hebt je bij het gezin op de boot te bevinden. Hoewel het verhaal waargebeurd is en op bijzonder wijze tot stand is gekomen met de aantekeningen van de grootouders, leest het weg als een roman. De foto’s laten de lezer keer op keer beseffen dat het geen fictie is, een realisatie die een diepe indruk achterlaat. Door de Indonesische termen te behouden in het verhaal, weet de auteur de sfeer op ongekende wijze over te brengen, maar weet hij tegelijkertijd ook de cultuurverschillen in kaart te brengen. Het resultaat is wederom een prachtig historisch werk, dat gekoesterd mag worden!  

 

*********************************************************

27/11/2019

Wijziging route Flexbus de Marne

Per 15 december 2019 zal Flexbus de Marne een (deels) nieuwe route gaan rijden. Dit betekent, dat de dienstregeling zal worden aangepast.

In de nieuwe situatie zullen we niet meer door Zoutkamp en Niekerk rijden maar zullen Molenrij, Kloosterburen en Kruisweg in de
dienstregeling worden opgenomen omdat van Molenrij naar Wehe den Hoorn geen openbaar vervoer rijdt.

Download of bekijk de nieuwe dienstregeling (PDF)

31/10/2019

De oude katholieke school aan de Mernaweg in Wehe wordt definitief een centrum voor Ploegkunst. Er is een principe-afspraak over verkoop van het pand aan de Stichting Herstel Erfgoed De Marne.

 

Uit het Nationaal Programma Groningen is 3 miljoen euro beschikbaar gekomen om een Kunstcentrum De Ploeg in het dorp Wehe-den Hoorn te realiseren. Dit kunstcentrum moet een impuls geven aan de dorpsvernieuwing van Wehe-den Hoorn en aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Het kunstcentrum komt in de oude monumentale RK St. Jozefschool uit 1883 in de kern van het dorp. Het voorste gedeelte ervan was een zaal voor sociale activiteiten van de toenmalige St. Vincentiusvereniging. Het pand dat met de nieuwbouw van de basisschool in 1984 leeg kwam te staan, is sinds 1989 in privébezit en raakte in de loop der jaren ernstig in verval.

Volledig persbericht: Openen [nieuws.nl]

*********************************************************

 

***********************************************************  

Klik op de foto voor een rondleiding door Groningen.

************************************************************

Archief

*******************************************************************