top of page
IMG_0344.jpeg

NIEUWS

Heeft u nieuws of nieuwtjes mail dan naar wehedenhoorn@hoeksema.xyz

 

Workshop “Meer natuur in je tuin”

Het Groenplatform in Het Hogeland geeft in juni op één avond een workshop over natuurlijker tuinieren.

De workshop is bedoeld voor mensen, die hun tuin natuurlijker willen maken en in hun tuin meer ruimte willen geven aan wilde planten en inheemse dieren. Als je een paar kleine dingen in je tuin verandert, kun je al een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit in je dorp of woonwijk. 

Er wordt aandacht besteed aan de principes van het ecologisch tuinieren en er is aandacht voor de volgende onderwerpen: bodem, bodemleven, water, insecten en tuinvogels. Er worden veel tips en adviezen gegeven. Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen en voor uitwisseling van ervaringen en plantmateriaal (plantjes en zaden).  

  

De workshop wordt gegeven in de kas achter VO-school Terra (Hamrik 4A) in Winsum op woensdagavond 5 en, bij voldoende aanmeldingen, op 19 juni (van 19.00 uur tot 21.00 uur). N.B.: de 22e mei is de workshop al volgeboekt.

  

De workshop kost 10 euro en daarvoor krijgt u koffie en cursusmateriaal. 

  

Wilt u meedoen, geeft u zich dan voor 20 mei op per mail bij Jan Langelaar, mailadres: jan.langelaar@home.nl en geeft u dan aan op welke avonden u de workshop kunt volgen (5/6 en/of 19/6).

U krijgt na opgave bericht op welke avond u ingedeeld bent.

Nieuwsbrief Kunstcentrum De Ploeg, december 2023
In Wehe Den Hoorn staat een “prachtig” monumentaal pand aan de Mernaweg, de voormalige Jozefschool en parochiehuis. Om dit rijksmonument staan nu al een aantal jaren bouwhekken en het gebouw wordt er niet beter op. Iedere passant vraagt zich af wat er met dat gebouw gaat gebeuren.
Eindelijk is het zover dat we kunnen vertellen wat de plannen zijn voor het gebouw. Er is achter de schermen jaren gewerkt om een plan te maken voor de restauratie en verbouw. En natuurlijk moest er geld gevonden worden om het gebouw te herstellen. En dan is er de vraag wat er in het gebouw moet komen; welke herbestemming is passend bij het gebouw, het dorp en de regio. Deze herbestemming is gevonden in het realiseren van Kunstcentrum De Ploeg.

Volledig persbericht: download
 

Wijziging dienstregeling Flexbus de Marne per 10-12-2023

Flexbus de Marne reed al door de dorpen Kruisweg, Kloosterburen en Molenrij echter niet in de ochtenduren maar pas bij vertrek uit Houwerzijl om 8.46 uur.

Daar komt nu verandering in. Vanaf 10 december a.s. zal de Flexbus vanaf 7.15 uur uit Leens vertrekken richting Kruisweg, Kloosterburen, Molenrij en zo de weg vervolgen naar de volgende halteplaatsen zoals voorheen vanaf 8.46 uur.

De nieuwe dienstregeling: download

03-10-2023 - Eerste Kultuurhoes van start

Deze week starten de eerste muzieklessen in het nieuwe Kultuurhoes in Wehe den Hoorn.
Dankzij een subsidie uit het NPG Toukomstprogramma kan het Cultuurcentrum Hogeland in
het voorste gedeelte van het voormalige Hogelandcollege het eerste Kultuurhoes in de
provincie realiseren. Voor een periode van tien maanden zullen er lessen en cursussen
aangeboden worden. Daarna zal er samen met de gemeente gekeken worden of het
Kultuurhoes kan blijven bestaan.

Volledig persbericht: download

25-07-2023 - Zwembadberichten Zwembad de Marne

Op 14 mei en 18 juni zijn resp. de moeders en vaders verwend tijdens hun verblijf in het zwembad met hun     kind(eren). Er is hen een kop koffie aangeboden, de kinderen ranja en bij het verlaten kregen ze nog een leuke     verrassing.    De zwemvierdaagse was ook weer een groot succes. Veel deelnemers en veel ploeteraars die     allemaal naar huis konden met hun verdiende medaille.    En zo mooi weer het was tijdens de zwemvierdaagse     zo slecht was het tijdens onze Groninger dag. Het was misschien wel de slechtste dag van het hele seizoen.     Gelukkig kon de Groninger koffietafel wel doorgaan, maar de rest van de Groninger activiteiten gaan we     natuurlijk nog een keer aanbieden. 

Origineel persbericht: download

20-02-2022 - Stand van zaken Kunstcentrum De Ploeg

De laatste tijd vangen wij in het dorp geluiden op over de stilte rond het kunstcentrum. Sommigen vroegen zich af of het er nog wel van komt. We zullen u vertellen wat er aan de hand is. Het is niet te ontkennen dat het stil rond het gebouw is. Maar onzichtbaar en onhoorbaar is wel van alles gebeurd dat nodig was om het voorbereidingsproces in bouwactiviteiten te vertalen. Iedereen weet als je wilt bouwen dat je daarvoor een bouwvergunning moet hebben. En dat dat tijd kost. Het wordt ingewikkeld en tijdrovend als het een rijksmonument betreft dat bovendien veel achterstallig onderhoud kent en bovendien ernstig in verval is.

Origineel persbericht: download

 

15-04-2022 - Hulp in het openbaar vervoer maakt het verschil

Armoede is er in soorten en maten. We denken dan al snel aan financiële tekorten, maar het niet mobiel zijn, is ook een vorm van armoede.
Dit draagt soms bij aan een sociaal isolement en verminderd de zelfredzaamheid.

Het openbaar vervoer in Nederland is best ingewikkeld voor mensen die er geen of weinig gebruik van maken.
De OV chipkaart, de automaten op het station, al die verschillende soorten abonnementen en voordeelkaarten, een reis plannen, verschillende vervoerders en in- en uitchecken.

Origineel persbericht: download

24-08-2020 - Inwoners met een laag inkomen gratis bus en trein
Vanaf 1 september kunnen inwoners van Het Hogeland met een laag inkomen gratis met de bus of trein reizen met de ‘Meedoen Pas’. Hogelandsters kunnen deze pas aanvragen via www.hethogeland.nl/meedoenpas

De Meedoen Pas kost eenmalig 7,50 euro, net als een normale OV Chipkaart. Houders van de pas kunnen in daluren gratis door de hele provincie Groningen reizen.
De Meedoen Pas is een initiatief van de gemeente en vervoersbedrijf Arriva. De pas is onderdeel van de ‘Mee(r)doenregelingen’ van gemeente Het Hogeland. Deze regelingen zijn bedoeld om inwoners met een laag inkomen zo volwaardig mogelijk te laten meedoen in de maatschappij. Een laag inkomen is dan geen belemmering meer om verschillende activiteiten te ondernemen die anders onbereikbaar zouden zijn. Inwoners vinden de Mee(r)doenregelingen op www.hethogeland.nl/meerdoen

Origineel persbericht (PDF): download

27-06-2020 - Pensionering Thea Kerstholt

45 jaar lang in het basisonderwijs werken en ook nog eens op dezelfde school, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Juf Thea Kerstholt-Jansing van IKC Hoogholtje in Wehe-den Hoorn kan dat wel. Maar nu, na 45 jaar, is het tijd om afscheid te nemen van “haar” school. Want zo voelt dat als je al vanaf de oprichting van de school er werkzaam ben geweest. 

Volledig persbericht (PDF): download

27-06-2020 - Kunstwerken onderstrepen historisch belang Starkenborch en Abelstok

Het terrein van de voormalige borg Starkenborch bij Wehe-den Hoorn is sinds kort een kunstwerk rijker. Arjen Boerstra maakte een functioneel kunstwerk dat naar de geschiedenis van de plek verwijst, maar waar je ook lekker op kunt zitten. Samen met het opknappen van de lanen en het grasveld, het schonen van een deel van de gracht en herstel van beplanting hoopt Staatsbosbeheer hier weer een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers van te maken. De provincie Groningen stelde subsidie beschikbaar. 

Volledig persbericht (PDF): download

2020-06-17_luchtfoto1_Starkenborch.jpg

23-01-2020 - Jan Wieringa schrijft vervolg op debuutroman over Nederlands-Indië

Wehe den Hoorn  –  In zijn bijzondere debuutroman Het geluid van de Tropen weet Jan Wieringa op onnavolgbare wijze een fascinerend historisch avontuur te combineren met creatieve fictie. Feit of fictie, het maakt niet uit, de lezer gaat er in mee en geniet, zowel van de inhoud als wel van het mooie, gepolijste taalgebruik. Nu is er het vervolg: Mijn geliefd Tropenland. 

Waar Het geluid van de Tropen ophoudt, gaat het nieuwe boek op indrukwekkende wijze verder. Als lezer val je middenin het verhaal van Jan en Johanna, maar toch weet de auteur ervoor te zorgen dat de lezer hier meteen in meegetrokken wordt. Dit komt door het oog voor detail in de omschrijvingen, waardoor je als lezer direct het gevoel hebt je bij het gezin op de boot te bevinden. Hoewel het verhaal waargebeurd is en op bijzonder wijze tot stand is gekomen met de aantekeningen van de grootouders, leest het weg als een roman. De foto’s laten de lezer keer op keer beseffen dat het geen fictie is, een realisatie die een diepe indruk achterlaat. Door de Indonesische termen te behouden in het verhaal, weet de auteur de sfeer op ongekende wijze over te brengen, maar weet hij tegelijkertijd ook de cultuurverschillen in kaart te brengen. Het resultaat is wederom een prachtig historisch werk, dat gekoesterd mag worden! 

 

31-10-2019 - Centrum voor Ploegkunst

De oude katholieke school aan de Mernaweg in Wehe wordt definitief een centrum voor Ploegkunst. Er is een principe-afspraak over verkoop van het pand aan de Stichting Herstel Erfgoed De Marne.

Uit het Nationaal Programma Groningen is 3 miljoen euro beschikbaar gekomen om een Kunstcentrum De Ploeg in het dorp Wehe-den Hoorn te realiseren. Dit kunstcentrum moet een impuls geven aan de dorpsvernieuwing van Wehe-den Hoorn en aan de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Het kunstcentrum komt in de oude monumentale RK St. Jozefschool uit 1883 in de kern van het dorp. Het voorste gedeelte ervan was een zaal voor sociale activiteiten van de toenmalige St. Vincentiusvereniging. Het pand dat met de nieuwbouw van de basisschool in 1984 leeg kwam te staan, is sinds 1989 in privébezit en raakte in de loop der jaren ernstig in verval.

Volledig persbericht: Openen

bottom of page